Har du klurat på hur sjutton du ska bete dig för att inte svettas ihjäl under vandringen, hur du håller packvikten låg utan att lämna något viktigt hemma eller vilken mat som är smartast att välja till vandringen? Det är du isåfall inte ensam om. Nedan har vi samlat ett gäng tips som vi har samlat på oss själva eller som vi fått från andra håll.
Tips 1 – Bär med dig mindre diskutrustning
Tips för att minska volymen av diskutrustning är att hälla över diskmedel i en mindre plastflaska såsom antingen en reseflaska eller en nässprayflaska. Som diskborste kan du antingen ta en rengöringssvamp eller ett refill-borsthuvud till en diskborste.
Tips 2 – Skaffa kombinationer av flera produkter
Ett enkelt knep för att minska både packvikt och -volym är att helt enkelt att ta med dig utrustning som har flera funktioner i en. Utmärkta exempel är:
- Schweizisk armékniv. Dessa kan ge dig dig kniv, sax och konservöppnare och mer än så och väger väldigt lite.
- Spork
- Mössa med integrerad lampa
- Buff
Tips 3 – Bär dubbla strumpor
- Minska risken för skavsår genom att ha dubbla strumpor på dig. Väl ingångna skor och nedpackad tejp är också ett måste.
Tips 4 – Ha lampan på huvudet
Strunta i att ta med dig en stor ficklampa i ryggsäcken. Köp istället en led-pannlampa som både väger lite och tar lite plats. Det finns som ovan nämnt även mössor med inbyggd lampa, om du vill spara ännu mer vikt och plats.
Tips 5 – Klä dig lager på lager
Under vandringen kommer behovet av kläder förändras mycket under en dag. Beroende på tid på dygnet, väder samt om du vilar eller går. För att kunna vara rätt klädd under hela dagen är det bättre att ha flera tunna lager än få tjockare. Tänk t.ex. underställ, fleecetröja och vandringsbyxor samt skaljacka.
Tips 6 – Skydda det mest viktiga
- Förvara kläder och elektronik i drybag.
- Ha en flytande nyckelring på nyckelknippan
- Tändare och tändstickor i förslutningsbar plastpåse
Tips 7 – Ta med tejp utan rulle
Snurra några lager silvertejp kring din vattenflaska, tändare eller vandringsstav för att spara plats. Detta är bra för lagning av kläder, tält eller i nödfall vid skavsår.
Tips 8 – Välj frystorkad mat
Med frystorkad turmat från t.ex. Real slipper du diska dina kastruller då du bara häller kokande vatten direkt ned i påsen. Du kan även spara vikt då maten innan tillagning inte innehåller någon vätska vilket tex burkmat gör.
Tips 9 – Hitta en allround-jacka
Skaffa en bra regnjacka eller skaljacka som du är riktigt nöjd med. De flesta vandringar kommer då gå utmärkt utan att du behöver ta med både skaljacka och regnjacka.
Tips 10 – Börja med basic utrustning
Nöj dig med lite enklare utrustning till en början. Det går att vara hur noggrann som helst med vilken utrustning du skaffar dig och det går att spendera en förmögenhet på minska packvikten. Men du vet först när du har varit ute på dina första turer vilka delar av din utrustning du vill satsa lite extra på. Så för att inte ruinera dig i förväg, tag vad du har hemma, låna och köp enklare utrustning. Komplettera sedan i efterhand när du märker vad som inte kommer att vara tillräckligt i längden.
Tips 11 – Njut!
Passa på att njut av turen. Det är inte bara vandringen i sig som är målet utan pauserna, utsikterna, snacket med kompisarna och fikat såklart. Ta ett stopp då och då, ta ett dopp i en sjö och se till att ha lite gott snacks med dig.